Pochodom na pravé poludnie protestovali proti rozhodnutiu vlády

20.09.2003 Celý región

Verejným zhromaždením a následným 15-minútovým pochodom po kruhovom objazde protestovala na pravé poludnie 3. septembra asi tisícka občanov Svidníka proti ro...
Verejným zhromaždením a následným 15-minútovým pochodom po kruhovom objazde protestovala na pravé poludnie 3. septembra asi tisícka občanov Svidníka proti rozhodnutiu vlády SR nezriadiť v tomto meste sídlo obvodného úradu. Za ten čas zablokovali dopravu na medzinárodnom cestnom ťahu E 371. Ich nespokojnosť s vládnym návrhom sa zaobišla bez incidentov. Počas celej akcie bola na mieste činu prítomná polícia.

Na mieste zhromaždenia i pri kruhovom objazde visel transparent s nápisom \"Svidníku patrí sídlo obvodného úradu. \" Aktivistky občianskeho združenia (OZ) Chránime kraj pod Duklou so sídlom vo Svidníku rozdávali vodičom v stojacich nákladných i osobných autách letáky v slovenčine, ruštine, angličtine a poľštine. Žiadali o porozumenie a vysvetľovali v ňom, že protest je reakciou na vládny návrh zákona o krajských úradoch a obvodných úradoch. V ňom vláda SR so Svidníkom ako jediným sídlom okresu z 38 pôvodných sídiel do roku 1996 nepočíta ako so sídlom nového obvodného úradu od 1. januára 2004.

Predseda OZ a nezávislý poslanec Prešovského samosprávneho kraja za volebný obvod Svidník Milan Cocuľa vyjadril spokojnosť s priebehom protestu i s účasťou na ňom. \"Ukázali sme vláde, že nejde nám o fleky, ale o ľudí, \" povedal. O to isté žiadajú pri rozhodovaní aj vládu. Cocuľa povedal, že so svojimi aktivitami by hneď prestali, ak by im niekto povedal, že riešenie so sídlom úradu v Stropkove bude čo len o korunu lacnejšie ako sídlo úradu vo Svidníku.

Prednosta Okresného úradu vo Svidníku Jozef Harviš účastníkom zhromaždenia povedal, že členovia OZ sa nevzdávajú a oslovili všetky poslanecké kluby v slovenskom parlamente o podporu pri zmene vládneho návrhu. Namiesto vládou presadeného Stropkova, keďže šéf rezortu dopravy je Stropkovčan Pavol Prokopovič, chcú, aby ním bol Svidník.
S občanmi prechádzali po \"zebrách\" na kruhovom objazde aj predstavitelia verejnej správy vo Svidníku, nechýbal primátor Michal Bartko, či prednosta Harviš.

Primátor v tejto súvislosti povedal, že odbornými argumentmi vedú nerovný boj proti politickému lobingu. Rozhodnutie vlády o tom, že sídlo nového obvodného úradu nebude od 1. januára 2004 vo Svidníku, ale v Stropkove vnímajú predstavitelia OZ ako jednoznačný výsledok tlaku síl okolo šéfa rezortu dopravy Stropkovčana Pavla Prokopoviča.
Pod petíciu za sídlo obvodného úradu vo Svidníku sa podpísalo 18 004 občanov okresu Svidník. Ide o 74 percent dospelého obyvateľstva okresu. Petíciu však predseda vlády Mikuláš Dzurinda neprijal, má ju Ministerstvo vnútra SR.
(jj)
 

Vyberte región